Financiën op reis!

Financiën op reis

Hoeveel neem je mee op reis? Deze vraag wordt mij veel gesteld. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven en ligt het aan je eigen uitgave patroon, afstand die je gaat afleggen, luxe die je wilt en de activiteiten die je wilt gaan doen. Niet alleen voor dat je op reis gaat maar ook vooral tijdens je reis is het belangrijk om je financiën bij te houden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan midden in de Andes. Je dient voor jezelf dus goed te bepalen hoe je je financiën op reis gaat beheren. Je hoeft het wiel niet nog een keer op nieuw uit te vinden aangezien er al veel backpackers hetzelfde excel bestandje hebben gemaakt. Mijn Eigene excel bestandje heb ik voor jullie aangepast zodat je hem direct kunt gebruiken.

 

Voor Vertrek

We gaan er van uit dat je weet waar en voor ongeveer hoe lang je ergens blijft. De excel sheet is opgedeeld in verschillende tabbladen om het overzichtelijk te houden (Afb 1.). Voor je op reis gaat kun je deze aan de hand van je eigen voorkeuren, advies van andere backpackers of lonely planet invullen. Als je alleen de blauwe cellen invult kun je geen formules kapot maken.

Travelhoody Financien op Reis tabbladen

Afb. 1

 

Het Tabblad financiën (afb.2) geeft het overzicht weer van de verschillende kostenposten en inkomsten.  De ingevulde groene cellen zijn gelinkt uit andere tabbladen en de blauwe cellen dien je zelf in te vullen.

travelhoody financien op reis overzicht

Afb. 2

 

travelhoody financiën op reis vluchten

Afb. 3

Om de groene cellen aan te passen ga je naar de bijbehorende tabbladen. De vluchten (Afb 3), Activiteiten, uitgave in Nederland tijdens je reis en je inkomsten tijdnes je reis ( zoals salaris van eventueel werk) vul je allemaal in. Het grootste gedeelte van de je financien gaan op aan eten en drinken en overnachting (afb. 4). Deze heb ik in het bestand dan ook per dag gespecificeerd. In tabbladen voor overnachten en eten heten “DAG …” Deze zijn opgedeeld naar werelddeel maar je kan ook gewoon 1 tabblad gebruiken voor je  hele wereldreis, wat jij maar overzichtelijk vind. Als je op bijvoorbeeld woensdag 3 juni vertrek, vul dan achter de woensdag in de eerste kolom “3 juni” in en dan telt hij alle data gewoon door.

 

Travelhoody eten en overnachten financiën op reis

Afb. 4

 

Als je gaat werken in het buitenland tijdens je reis worden deze inkomsten van je uitgaven afgetrokken en zie je dus hoeveel je gaat sparen. Tip: Ben realistisch bij het bepalen van je inkomsten tijdens je reis, dit kan door belasting een stuk lager uitvallen. Probeer bij je uitgaven ruimer te zitten aangezien je altijd meer uitgeeft dan gepland. Praat met andere backpackers over hun uitgaven en raadpleeg de recente Lonely Planet.

In het overzicht bestandje (Afb. 5) zie je op de eerste regel hoeveel je moet gaan sparen. Succes!

Tijdens je reis

Als je alles hebt ingevuld en druk alles bij elkaar hebt gespaard is het tijd om op reis te gaan. Je hoeft nu nog maar een paar dingen aan te passen in het bestand om te weten hoe je er voor staat.

  1. Verwijder alle blauwe cellen die je al betaald of ontvangen (salaris) hebt.
  2. Vul in wat er op je rekening staat. (Tabblad Overzicht, Afb 5)
  3. Vul in wat je nog Cash hebt (Tabblad Overzicht, Afb 5), gebruik eventueel de valuta converter (tabblad “Valuta”)
  4. Vul in of je nog ergens een borg hebt liggen (Tabblad Overzicht, Afb 5).
Schermafbeelding 2014-12-14 om 18.51.39

Afb.5

Nu zie je meteen hoeveel je over hebt of nog extra kunt besteden en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Download Hier

Graag hoor ik graag jullie ervaringen of verbeteringen!

Heb je vragen? Stel ze! Wil je een pizza bestellen? Bestel ze ergens anders!