Groepsreis?! Wel of Niet?

Groepsreizen worden vaak door backpackers als ondergeschikt gezien. Als backpacker ga je natuurlijk echt van de gebaande paden af. Je hebt veel meer de tijd en kunt alles zelf beslissen, maar is dit wel zo? Zelf heb ik al een aantal landen bezocht en over het algemeen heb ik dit met de backpack gedaan (Zuid-Oost Azie, Australie en Nieuw-Zeeland). Daarnaast heb ik ook groepsreizen (samen en alleen) gemaakt naar Zuidelijk Afrika (3,5 week) en naar Zuid Amerika (40 dagen). Zuidelijk Afrika was georganiseerd door Shoestring (inclusief vlucht) wat werd uitgevoerd door een lokale organisatie die veel werkt voor G Adventures. Zuid Amerika heb ik geboekt bij G Adventures (exclusief vlucht). Beide groepsreizen waren super. Laten we de voor- en nadelen eens goed op een rijtje zetten.

Voordelen

 • Je weet wat je gaat bezichtigen op welke dag.
 • De gids weet de weg (je verdwaald dus niet) waardoor je veel sneller reist. Je hoeft zelf de weg niet te vinden en dus ook geen bus of trein te vinden.
 • De gids weet vaak meer dan de Lonely Planet.
 • Je staat er niet alleen voor in noodgevallen.
 • Je weet hoeveel je op je reis ongeveer gaat uitgeven aan souvenirs, excursies en eten (staat vaak op de site vermeld), dus geen financiële tegenvallers. Vaak betaal je het grootste deel al vooraf en kun je tot aan het begin van je reis doorsparen.
 • Je hoeft echt niet alles samen te doen. Je hebt genoeg tijd om zelf op pad te gaan of te kiezen voor een andere optionele excursie dan de groep.
 • Nieuwe vrienden.

Nadelen

 • Vele uren in een auto/bus per dag om alles snel te zien. Wil je echt een stad of gebied een aantal dagen bekijken, kies dan voor een groepsreis die langer duurt of langer in bepaalde gebieden blijft.
 • ‘De gebaande paden’: Met een groepsreis bezoek je de hoogtepunten van een gebied en worden er vaak andere bijzondere plaatsen overgeslagen.
 • Groepsdruk: Je hebt altijd de keus om zelf ergens te gaan eten (als de mogelijkheid er is) of een andere excursie te doen, maar vaak moeten er keuzes gemaakt worden met de groep en dat kan weleens in jouw nadeel zijn.
 • Geen leuk gezelschap: Dit kan altijd gebeuren maar er zijn altijd mensen die je wel aardig vind, aangezien je dezelfde interesses hebt; anders boek je niet een bepaalde reis.

Tips

Bepaal wat jij belangrijk vind op een reis; wil je geen Nederlanders in je groep boek dan een internationale groepsreis. Wil je geen zuipfestijn, boek dan geen YOLO reis (deze zijn te boeken bij G-Adventures).  Je kunt bang zijn dat je in een groep terecht komt met verschrikkelijke mensen, maar deze mensen hebben dezelfde reis als jou geboekt en hiermee heb je meteen al je eerste overeenkomst!

Heb je aanvullingen of ben je het er totaal niet mee eens, laat dan een reactie achter.

 

 

Heb je vragen? Stel ze! Wil je een pizza bestellen? Bestel ze ergens anders!